Ca urmare a condițiilor deosebite determinate de pandemie, Autoritatea Națională pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități (ANDPDCA) a propus prelungirea termenelor de implementare pentru cele două programe de interes național destinate sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități cu încă un an, respectiv până la finalul anului 2022.

Propunerea a fost aprobată în ședința de Guvern de astăzi, 22 octombrie.

Primul Program de Interes Național vizează „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.

Acesta presupune 40 de proiecte pentru înființarea a 83 de locuințe protejate, 28 de centre de zi și 12 centre RESPIRO/de criză. Proiectele au fost deja atribuite și sunt derulate de către DGASPC-uri din întreaga țară.

Programul are o valoare totală de 74.507 mii lei, iar pentru anul 2022 suma redistribuită va fi de 38.266 mii lei.

Cel de-al doilea program urmărește „Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi”.
Este vorba despre alte 15 proiecte aflate în derulare, care vizează înființarea a 38 de locuințe protejate și 15 centre de zi destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Bugetul general al acestui Program de Interes Național este de 34.778 mii lei, iar suma redistribuită pentru anul 2022 este de 22.022 mii lei.

Cele două programe au ca scop sprijinirea procesului de restructurare a centrelor pentru persoane cu dizabilități și prevenirea instituționalizării.

„Prin aceste programe de interes naţional se propune dezvoltarea de locuinţe protejate care facilitează procesul de integrare în comunitate facând mai ușoară tranziţia tinerilor cu dizabilități de la sistemul de protecție socială a copilului către sistemul de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, prin dobândirea de deprinderi, competenţe şi abilităţi necesare integrării și traiului independent în comunitate” – Florica Cherecheș, președinte ANDPDCA

Solicita Ajutor
Grupul vulnerabil din care faci parte*
Solicita ajutor privind:*
Mesaj*
Atasament
Maximum file size: 5 Mo
Fisiere acceptate: PDF, Word, JPG, PNG